Вести

Међународни дан младих

Демократска Странка
Данас је међународни дан младих. У Србији и региону га обележавамо високим степеном незапослености младих, незадовољством и осећањем неизвесне будућности. У нашем региону делимо тескобно време и проблеме. 

Демократска омладина позива све политичке организације, НГО сектор, као и све заинтересоване појединце и појединке на генерацијски дијалог о тим проблемима. Млади спремни да наше различитости оставимо по страни, а старији спремни да данас реше проблеме који неће оптерећивати све нас у будућности.

Желимо младе равноправно у дијалогу са свим доносиоцима одлука.
За останак младих у Србији и региону треба нам владавина права и држава која је спремна да уочи наше проблеме и да их решава, заједно са нама. Само такав приступ проблему дугорочно решава данашње невоље младих.

Ако наши родитељи нису успели да нам обезбеде боље услове живота - имамо обавезу да заједно с њима то обезбедимо нашој деци. Од младих - за младе.

Састанак клубова Демократске омладине из Срема


У просторијама Демократске странке у Руми одржан је састанак представника клубова Демократске омладине из Ирига, Руме, Сремске Митровице и Инђије на ком је договорена заједничка сарадња око организовања митинга омладине, са поруком Влади Републике да хитно предузме мере против страначког запошљавања, да спречи одлив мозгова и најбољих стручњака и студената из наше земље и наравно промовисање активизма и укључивања младих у политику. За почетак биће организован низ састанака омладине општинских одбора из Срема, а тачан датум организовања митинга омладине биће накнадно објављен.

Формиран Клуб Демократске омладине у Нишу!На конститутивној седници скупштине КДО Ниш одржаној 5. маја у просторијама Демократске Странке у Нишу изабран  је председник КДО Ниш Милош Нешић и 13 чланова сталног састава савета КДО.


Демократска омладина се јавља поново, онда када је, као некада давно, активизам најмлађих био неопходан да би се лоше ствари промениле и зауставило даље пропадање како града тако и државе.

Свесни одговорности и грађанске дужности, потребе за активизмом и интелектуалном грађанском непослушносћу у време када се још једном намећу погрешне вредности и тотална декаденција друштва, деградирање моралних и интелектуалних вредности, ту смо да дамо све од себе као будућност странке и нашег града, јер на нама све остаје, а град заслужује много боље!

Пратите нас, будите са нама, придружите нам се и помозите нам да заједно направимо боље сутра за све нас и за наш град! Врата Демократске Странке Ниш и Демократске омладине су Вам увек отворена!

Коме Пак пакује?


Биро Демократске омладине за рутинску детекцију непријатеља режима упозорава на деловање извесне Станиславе Пак, која се представља као саветница Председника Републике, а заправо опасно угрожава стубове режима.

Наводно полемишући са министарком за обећања, интервјуе и умотавање у црвену тканину Зораном Михајловић, госпођа Пак је заправо изнела опасне жаоке на рачун свог послодавца, мастера Томислава Николића.

Изјава Станиславе Пак да „кад лошем човеку даш власт коју није заслужио или освојио, он прво убија оца” недвосмислено је уперена на Томислава Николића и његов однос према политичком оцу - Војиславу Шешељу. Госпођа Пак није се зауставила само на томе. Она се осврнула на неке изјаве председника Николића на рачун др Шешеља и рекла јасно и гласно: „критиковати човека који ти је дао шансу, то није спојиво са српским моралом.”

Наводно полемишући с министарком Михајловић, Пак је истакла и питање спорних диплома мастера Николића. То се лепо види из њене реченице: „свакодневна промоција у медијима није надоместила незнање у области коју је требало да води.”

Субверзивна активност госпође Пак није стала само на јасним алузијама на Томислава Николића. Она се - што је забрањено у Србији - критички осврнула чак и на самог Александра Вучића тако што је изјавила: „ако би Председник хвалио све што се догађа у земљи, грађани би посумњали у његову искреност.” То је више него јасна алузија на Премијеров обичај да хвали своје непостојеће резултате, што грађане доводи у сумњу у његову искреност.

Надамо се да ће режим брзо и одлучно раскринкати деловање госпође Пак и обезбедити чврсто и монолитно дување свих представника режима. У исту тикву.

                                                                                                                                         Демократкса омладина

Демократска омладина потписала Декларацију поводом Дана људских права

Демократска омладинаБеоград, 10. децембра 2014. 

Поводом Дана људских права, Демократска омладина потписала је декларацију на предлог Иницијативе младих за људска права. 

Демократска омладина одувек је активно радила на повећању свести о људским правима и слободама, и пружала подршку маргинализованим и дискриминсаним друштвеним групама и појединцима, истакао је портпарол Демократске омладине Марко Томић

Демократска омладина

Демократска омладина Панчева: Чланови жирија да поднесу оставке!


Због скандала око Новембарских награда, како је оценила, Демократска омладина је данас пред новинарима затражила да чланови жирија поднесу оставке. Предлажу да убудуће у жирију буду стручњаци, а не страначки људи. Уз честитке појединцима који су награду добили, млади Демократске странке упутили су и апел свима да смире страсти да би се углед Новембарских награда сачувао, како су рекли. 

Због скандалозне ситуације у коју су довели доделу Новембарских награда Клуб Демократске омладине затражио је од садашњег жирија да поднесе оставку. Потпредседник Клуба Демократске омладине Стефан Јосимов изнео је и став да комисију морају да чине људи из струке, а не они који су ту по политичкој линији.

- Сматрамо да је скандалозно да дођемо у ситуацију да се деградира једна од награда која се додељује поводом 8. новембра, Дана Града, када обележавамо ослобођење нашег Града у Првом светском рату. Не смемо да покажемо да смо неозбиљан град, јер ми то свакако нисмо, што многе друге ствари говоре. Не смемо да дозволимо да се овакве ствари дешавају, да градоначелник каже да неке награде неће доделити. Имамо много заслужних грађана који треба да добију награде, као што су и неки појединци ове године добили Новембарску награду. Желимо да апелујемо да се страсти мало смире, да се ова одлука свакако преиспита. Не смемо да дозволимо да се Новембарска награда деградира. Апелујемо на градоначелника и на све остале чиниоце да се договоре и да се промени и сама Комисија, коју ће убудуће чинити људи који су из струке и која ће једноставно на најкредибилнији могући начин бирати најбоље међу нама, изјавио је Стефан Јосимов, потпредседник Демократске омладине.

Демократска омладина позвала је све младе појединце и омладинска удружења грађана да им се до 6. новембра јаве како би поводом Дана Града биле симболично уручене захвалнице свима који су допринели промовисању Панчева, а посебно младих Панчеваца.

 

Демократска омладина против дискриминације


Демократска омладина организовала је данас акцију на Тргу Републике којом је желела да подсети грађане на основне социјалдемократске вредности, а то су:


Слобода - мишљења, говора, окупљања
Солидарност - са онима чија су права угрожена
Равноправност - свих нас без обзира на боју коже, на то за који клуб навијамо и кога волимо
Једнакост -‎ једнака права која су нам и загарантована уставом и законом

Народна посланица и Председница Демократске омладине, Јована Јовановић, поручила је том приликом онима који воде земљу да им задатак није да управљају животима грађана већ да омогуће да се права свих поштују све док она не угрожавају права других, и додала да узмицање пред насиљем за последицу има само пораст насиља, дискриминације и нетолеранције.

Млади у отвореном писму председници парламента: Угрожени принципи демократије

Потпредседница младих Демократске странке Слађана Малетић у обраћању испред Дома Народне скупштине Републике Србије (Фото сервис ДС) Београд, 15. септембра 2014. 

Делегација младих Демократске странке и Нове странке предала је отворено писмо председници Скупштине Србије Маји Гојковић поводом Међународног дана демократије, у коме истичу да се у српском парламенту крше узвишени принципи и начела тог начина политичког владања. 

Потпредседница младих Демократске странке Слађана Малетић је рекла да би Међународни дан демократије требало да подсети на важне принципе демократије којих би свако савремено демократско друштво требало да се придржава и да, нажалост, у последње две године пракса и атмосфера у Скупшини Србије није таква. 

Опозиционим посланицима се гуши слобода говора и одузима реч, не санкционишу се увреде изнете на њихов рачун, рекла је Малетић, истичући да младе посебно брине што се закони који су за њих посебно битни, попут закона који се тичу рада и образовања, доносе по хитном поступку и без јавне расправе. 

Она је додала да млади Демократске странке и Нове странке у писму желе да подсете да Скупштина Србије мора да буде тело које је гарант демократије, а не пропагандно тело странке којој председница парламента у овом тренутку припада. 

Делегација младих Демократске странке и Нове странке у обраћању медијима испред Дома Народне скупштине Републике Србије (Фото сервис ДС) Председница Форума младих Нове странке Катарина Прелићје оценила да је бахатим кажњавањем посланика, без основа за тако нешто, одузимањем речи, непоштовањем правилника и доношењем важних закона по хитном поступку, владајућа гарнитура показала на који начин ће се и даље одвијати рад Скупштине и како они виде демократију у Србији. 

Подмладак две странке истиче да млади људи у Србији заслужују да живе у држави која је окренута миру, дијалогу, толеранцији, људским правима, социјалној и политичкој стабиности и да први корак мора да крене из Дома Народне скупштине. 

(Извор: ФоНет) 

Председници Народне скупштине Републике Србије Маји Гојковић 

ОТВОРЕНО ПИСМО 

Поштована, 

Међународни дан демократије је један од важних датума који нас подсећа на узвишена начела којих треба да се придржава свако демократско друштво, али и опомиње када се принципи демократије у неком друштву крше. Важност младих у процесима политичког одлучивања је препозната, и овогодишњи Међународни дан демократије је посвећен омладини и њеном политичком ангажовању. 

Нажалост, у последње две године се атмосфера у Народној скупштини коси са свим принципима савремене демократије. Гушење слободе говора, одузимање речи, непоштовање посланика који нису у владајућој већини, самовољно одређивање казни опозиционим народним посланицима и несанкционисање увреда упућених њима говори о недемократској пракси у Народној Скупштини — телу које би морало да буде дом демократије. 

Оно што још више забрињава је настала пракса да се готово сви закони доносе по хитном поступку. Доношење по хитном поступку тако важних закона као што су они који се тичу рада, образовања, државне управе и приватизације, као и недостатак јавне расправе о њима додатно доприноси недемократичности највишег законодавног тела. 

Сваки народни посланик је изабрани представник народа и, био он у владајућој већини или не, има право да изнесе своје ставове и равноправно учествује у раду Народне скупштине заступајући грађане који су му дали глас. Подсећамо Вас да је главни задатак Народне скупштине контрола Владе Републике Србије, а не пуко изгласавање закона који стижу из Владе без икакве претходне расправе о њима. 

Као председница Народне скупштине директно сте одговорни за овакву атмосферу и чињеницу да је институција мора да буде гарант демократије постала пропагандно средство странке којој припадате. Ове, последње странке. Рад Народне скупштине је урушен управо Вашим неодговорним понашањем и селективном толеранцијом. 

Млади људи ове земље заслужују да живе у држави која је окренута миру, дијалогу, толеранцији, људским правима и социјалној и политичкој стабилности. Први корак мора да пође из Дома Народне скупштине. 

Демократска омладина, Форум младих Нове странке 

Демократска омладина: Власт прво штеди на младима и најугроженијима

Акције Демократске омладине поводом Дана младих (Фото сервис ДС) Београд, 12. августа 2014.

Демократска омладина је, поводом Дана младих, у више градова по целој Србији разговарала са својим вршњацима и суграђанима о тренутној ситуацији и положају младих људи у Србији. Са жаљењем можемо констатовати да поново имамо ситуацију да најстручнији људи одлазе из земље када им се овде не нуди никаква перспектива и шаље им се порука да се са купљеном или сумњиво стеченом дипломом и докторатом може постати председник државе, министар полиције или градоначелник главног града.

На несрећу свих нас, уз купљено звање не може се купити и знање и онда последице незнања сви трпимо. Само у Србији најодговорнији за поштовање закона није објаснио јавности да ли је закон прекршио и да ли је плагијатор, фалсификатор и да ли се лажно представља. Само у Србији "мастер" председник не разуме да је лично изабран на функцију, да Србија није монархија и да не постоје функције "председникова супруга", "председникова ташта, син, синовац" и остала ближа и даља родбина са префиксом "председников".

Акције Демократске омладине поводом Дана младих (Фото сервис ДС) Да ли је Београду био неопходан градоначелник са "докторатом" да се укине помоћ трудницама и породиљама, прекине финансирање вантелесне оплодње, укине стипендирање најбољих ђака и студената, угаси Канцеларија за младе, обустави финансирање свратишта, драстично смањи буџет за културу...

Апелујемо на власт у Србији да млади и најугроженији морају увек бити на врху, а не на дну листе приоритета. Да се за њихове потребе морају наћи средства, а не да буду први на којима ће се штедети.

Демократска омладина

Демократска омладина: Влада и Парламент глува соба која се води искључиво својим интересима

Акција Демократске омладине испред Министарства рада, поводом измена Закона о раду (Фото сервис ДС)Београд, 17. јула 2014. 

Демократска омладина организовала је испред Министарства рада перформанс којим је упозорила да су Влада и Парламент, због владајуће већине, постали глува соба која се води искључиво својим интересима и не чују интересе трудница, породиља, радника и младих. Последњи у низу производа из те глуве собе јесте и Закон о раду који је данас на дневном реду Скупштине Србије. 

Народна посланица и председница Демократске омладине Јована Јовановић истакла је да је Влади Републике Србије и владајућој већини у Скупштини лакше да се праве глуви када немају решења за оживљавање привреде, у ситуацији у којој су инвестиције три пута мање, буџетски дефицит све већи, а истовремено су европски шампиони у задуживању. 

Народна посланица Демократске странке и председница Демократске омладине Јована Јовановић у обраћању медијима испред Министарства рада (Фото сервис ДС) "Уколико измене Закона о раду не прати и измена Закона о образовању, уколико се не изврши усклађивање стечених диплома са потребама на тржишту рада, од младих ће направити јефтину радну снагу која ће моћи да направи производ али тај исти производ неће моћи да купи", нагласила је Јована Јовановић. 

Демократска омладина упозорава да у земљи у којој је 50 одсто младих незапослено и у којој се на први посао чека и по десет година, доношење овог Закона о раду, којим ће се омогућити лакша отпуштања и смањење плата, допринеће томе да велики број од 200.000 младих незапослених оде из земље. 

Демократска омладина

Омладина Социјалистичке интернационале забринута због угрожене слободе медија у Србији

Демократска омладинаНа предлог Демократске омладине и Социјалдемократске омладине на конференцији Балканског округлог стола, усвојена је Резолуција о слободи говора у Србији у којој се констатује да су слобода говора и демократија уопште у Србији угрожене у последњих неколико месеци. 

Омладинци социјалистичких и социјалдемократских партија у Резолуцији су подсетили и на сва дешавања у протеклим месецима у Србији, али и на период у коме је Александар Вучић био министар информисања и примењивао озлоглашени Закон о информисању. Указано је и да су неки од новинара, који су кажњавани по том закону, убијени од стране режима у коме су учествовале Социјалистичка партија Србије и тадашња Вучићева партија. 

Омладина Социјалистичке интернационале и Млади европски социјалисти забринути су за слободу говора у Србији и осудили су покушаје Владе Републике Србије да је ограничи. 

У Резолуцији се наводи да "нема успеха у европским интеграцијама и успостављању истинске демократије док се људска права крше и ограничавају". 

Омладинци СДУ и ДС су истакли да ће наставити са критичким коментарима и оспоравањем рада Владе која је до сада резултате и успехе показала само у кршењу људских права и демократских начела. 

Балкански округли сто се већ четрнаест година одржава под покровитељством Омладине Социјалистичке интернационале, а протеклог викенда је одржан у Београду. Учествовало је преко десет социјалистичких и социјалдемократских подмладака из свих земаља бивше Југославије, Бугарске, Румуније и Албаније. 

Демократска омладина

Летња школа/камп „Недеља социјалдемократије 2014“

Učesnici i učesnice kampa NSD 2014
 
У периоду од 4. до 11. јула 2014. године у дечијем одмаралишту „Шупља стена“ на Авали у организацији Фондације „Friedrich Ebert Stiftung“ одржана је 9. по реду летња школа/камп „Недеља социјалдемократије 2014“.
На кампу су учествовали чланови и чланице социјалдемократских странака и представници и представнице невладиних организација и синдиката из Србије, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Македоније.
Делегацију Демократске омладине на овом кампу чинило је 8 чланова и чланица Демократске странке. Такође представници и представнице Демократске омладине узели су учешће у Организационом тиму као тренери/це ове школе.
Током 7 дана кампа организована су предавања на теме: Социјални расцепи – случај Србија, образовање и политика, социјалдемократске вредности, држава и слободно тржиште, положај младих на тржишту рада – синдикати, политике интеграција у разноликим друштвима, људска права (ЛГБТ), реформа образовања и јавне политике. Организовани су и тренинзи на теме: тренерске технике и методе, вештине лидерства, тимски рад и доношење одлука, тренерски јавни наступ и комуникација са учесницима/а. Такође организоване су веома активни панели на којима се говорило о томе зашто пропада социјалдемократија, односу друштва и државе, шта је све било добро у СФРЈ, о Балкану и 100 година после великог рата и о томе у какву ЕУ желимо да уђемо.
Након целодневних тренинга у вечерњим сатима домаћини су организовали дружење, музичке и културно–забавне програме.
Камп су посетили председница Демократске омладине – Јована Јовановић, председник Демократске омладине Београда – Иван Русковић и чланови/ице Председништва и Извршног одбора ДО и ДОБ-а, као и наше старије колеге и колегинице и узели/е учешће у виду панелиста/киња и предавача – заменица председника ДС – Гордана Чомић, потпредседница ДС – Наташа Вучковић и председник РО ДС за људска и мањинска права и сарадњу са НВО – Милош Ђајић.
На крају ове летње школе полазници/е су добили/е диплому за постигнуте резултате и активно учешће на летњој школи и завршену обуку за тренере и тренерице. Демократска омладина се захваљује Фондацији „Friedrich Ebert Stiftung“ и Организационом тиму НСД-а на сарадњи и едукацији својих чланова/ица, као и ширењу социјалдемократских вредности, уз наду да ће овај камп опстати и бити још бољи и у наредном периоду и да ће се сарадња успешно наставити. 

Турнир у баскету - КДО Панчево


Kлуб Демократске омладине Панчева организовао је пети турнир у баскету „три на три” под називом „Сигуран кош за Европу”. Ове године на теренима КК-а „Тамиш” поред Суда играло је осамнаест екипа са територије Града Панчева, а прво место заузела је екипа „Шампиончине”. 
„Сигуран кош за Европу” је турнир у баскету који Клуб Демократске омладине организује већ пет година поводом Дана Европе. Идеја је, према речима организатора, промоција спорта, односно здравог начина живота, али и промоција европских вредности.
- Приметили смо да виртуелни свет узима маха и зато се трудимо да се окренемо спорту и дружењу. Желели бисмо да се овакве манифестације прошире и на друге спортове. Подсећам да турнир организујемо поводом 9. маја, Дана Европе. Промовишемо европске вредности, здрав начин живота, истакао је Александар Царан, Клуб Демократске омладине у Панчеву.
Ове године, на теренима КК-а „Тамиш” у центру града, поред Суда, играло је осамнаест екипа, које су чинили млади момци са територије Града Панчева. Екипа „Топлана бојс” са Содаре није успела да избори пласман у финале, али, према речима Срђана Милановића, члана те екипе, циљ није била победа, већ дружење. Управо зато Срђан Милановић учествује неколико година на овом турниру.
- Већ трећи пут учествујем на турниру „Сигуран кош за Европу”. Допадају ми се овакви турнири због друштва, а и веома волим баскет. Кошарку играмо цео живот. Дружимо се. Не долазимо због новца, већ да се истрчимо и изиграмо. Допада ми се ова спортска атмосфера, све је у спортском духу. Мање компјутера, више игре, рекао је Срђан Милановић из екипе „Топлана бојс”.

Демократска омладина обележила је данас 8. март, међународни дан жена.


Демократска омладина обележила је данас 8. март, међународни дан жена.
Овај дан је настао као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Прошло је више од века од када је обележен први пут а још увек не можемо говорити о томе да смо постигли равноправност између полова.

Марко Додић, потредседник Демократске омладине, подсетио је да се Демократска странка залаже за пуну равноправност жена и мушкараца у свим сферама друштвеног живота, и да је то показала учешћем у доношењу закона као и примене медјународних докумената којима се спречавају дискриминација и насиље над женама и побољшава положај жене. Медјутим, у Србији се жене и данас суочавају са великим проблемима, и зато само доношење и унапређење закона није довољно.

"Ми смо, у Београду и Војводини, конкретним стварима олакшали и унапредили живот нашим суграђанкама и управо је овај перформанс Демократске омладине на иницијативу Женске омладинске мреже, подсећање на низ социјалних мера које смо спровели у дело." - рекао је Додић.

Као неке од мера Додић је истакао три бесплатна покушаја вантелесне оплодње, 100% плаћено породиљско одсуство од стране града и "BABY" пакет за сваку новорођену бебу којих је у 2013. години у Београду подељено близу двадесет хиљада.

Разлог обележавања овог важног датума 07, а не 08. марта је позив за све, да сваки дан буде 08.март, и да не мисле на жене само сутра, јер ми као Демократска странка и Демократска омладина мислимо на лепши пол сваки дан!

Демократска омладина

Aкција добровољног давања крви - КДО Смедеревска Паланка


Ово није први пут да Демократска омладина С.Паланке организује акцију добровољног давања крви. Може се рећи да су ове акције постале редовне. Ово је хуманитарна акција, коју КДО спроводи независно од изборних циклуса и зато она ни у ком случају не треба да буде схваћена као предизборни маркетинг. Акцији се одазвао велики број младих, а посебно нам је драго што су дошли и они старији. Захваљујемо се свима који су, у четвртак, 20.фебруара 2014. били у просторијама Демократске странке и дали крв.
 

 

Младе демократе против медијског мрака у Србији

Председница Демократске омладине Јована Јовановић у обраћању медијима током акције ''Куку — рирКу'' (Фото сервис ДС)Београд, 20. фебруара 2014. 

Демократска омладина одржала је у центру Београда предизборну акцију којим је указала на све већи медијски мрак у Србији. 

Чланови подмлатка Демократске странке су пролазницима делили фанзин "Куку – рирКу", у којем се пародирају наслови из политичких таблоида. 

Председница Демократске омладине Јована Јовановић је новинарима рекла да је медијска ситуација у Србији данас иста као у време када је лидер СНС Александар Вучић био министар информисања, и да је одликују цензура и напади на све оне који имају нешто да кажу против политике власти. 

Aкција Демократске омладине ''Куку — рирКу'' којом су млади указали на све већи медијски мрак у Србији (Фото сервис ДС)"Некада су нас делили на патриоте и издајнике, на поштене и тајкуне, а данас Србију деле на оне који подржавају Александра Вучића и оне које Мишковић наводно плаћа", оценила је Јована Јовановић. 

Данас је, како је истакла председница омладине ДС, немогуће из медија сазнати да свакога дана 500 људи остаје без посла, да се млади школују за 136 занимања која не постоје на тржишту рада и да четворо од петоро младих након завршетка факултета жели да напусти земљу

Демократска омладина: Да ли је Србији потребан овакав лидер?

Демократска омладина
Поводом саопштења СНС, Демократска омладина поставља питање да ли је Србији потребан лидер који за две године није испунио ниједно обећање које је најавио грађанима у прошлој кампањи? 


Да ли је Србији потребан лидер који своју политику заснива на најавама, обећањима и стварању константне атмосфере страха? 

Да ли је Србији потребан лидер који је 20 година водио политику сукоба и ратова, цензуре и кажњавања медија и који је после 20 године заблуда "прогледао" док су млади плаћали огромну цену његових заблуда? 


Демократска омладина понавља следећа питања: 


1. Где је Канцеларија за брзе одговоре? 

2. Где су стотине милијарди евра инвестиција? 

3. Где је фабрика коју ће градити Мубадала? 

4. Где су нова радна места за младе који нису њихови чланови? 

5. Зашто нису смењени неспособни директори? 

6. Зашто је уведен порез на плате за најобразованије и најбоље међу нама? 

7. Где је уговор са Етихадом? 

8. Зашто у Нишу не ради ни једна народна кухиња? 

9. Зашто је уместо обећаног смањења цене од 20%, струја поскупела 11%, док већ две године не умеју да издају обичан рачун за струју? 

10. Зашто уместо најављеног Маршаловог плана кажњавају грађане Србије кроз повећање ПДВ-а, смањење плата и отпуштање радника? 


Акција Демократске омладине "Кула од карата"

Демократска омладина је данас на Тргу Републике организовала акцију "Кула од карата" у којој је подсетила јавност ан лажи и неиспуњена обећања СНС.
Том приликом председница ДО Јована Јовановић је изјавила 
"За мање од 2 године СНС је показала да не зна да води државу. Они који су изневерили свако обећање које су дали у предизборној кампањи данас очекују да грађани поверују да ће овог пута своја обећања испунити.
Наше образовање производи незапосленост.Годишње дипломира на стотине текстилних техничара а текстилна индустрија готово да није развијена. Ми младе припремамо за биро рада а министар о теми незапослености младих ни реч није рекао.
Ми знамо да се не живи од обећања. Знамо да ће се свака будућност која се гради на лажима срушити као кула од карата."

Изјава председника ИО ДО Владимира Кузмановића
Док су они обећавали канал до Егејског мора, у Београду су изграђени мостови.
Док су обећавали једноставније и ниже износе рачуна за струју, домаћинствима се шаљу погрешно обрачунати, вишемилионски рачуни. 
Са друге стране у Београду се родило 96 беба финансирањем процеса вантелесне оплодње.
Док они не успевају да организују малу матуру, ми смо изградили и обновили преко двадесет школа и обезбедили два комплета уџбеника за све основце.
Док они маштају о „Београду на води“, подсећамо да смо изменили изглед града, реконструкцијом булевара, реновирањем паркова и обнављањем преко 4000 улаза и фасада.
Док они укидају „Београдски маратон“ ми смо обновили и оградили десетине кошаркашких терена, изградили 18 фитнес паркова и обезбедили 60 км бициклистичких стаза за Београђане.
Једно од најгласнијих предизборних обећања 2012. године било је отварање „Канцеларије за брзе 
одговоре“. Демократска омладина пита колико брз одговор СНС може дати на горуће проблеме младих у Србији када ни ово није успела да испуни за готово две године." 

САОПШТЕЊЕ // Насиље младих и над младима горући проблем у Србији!


Демократска омладина оштро осуђује насиље младих и насиље над младима које се у последње време интензивирало у Србији и захтева хитну реакцију државе и друштва на проблеме насилничког понашања.

Догађаји у Нишу, Новом Саду и другим градовима нас свакодневно опомињу да је насиље међу младима у порасту и да је оно последица актуелане политичке и друштвене ситуације као и немарности државних органа И полиције.

Кровна организација младих Србије (КОМС)  је у сарадњи са ДО о другим омладинама политичких партија издала саопштење у коме се наводи да, без обзира на политичке разлике, борба против насиља мора да подразумева друштвени консензус, сарадњу и заједничко деловање свих релевантних актера – како институција, тако и политичких партија и њихових подмладака, организацијама цивилног друштва и медијима.

“Проблем насиља младих и над младима, а и у целом друштву је један од најважнијих проблема у Србији. Изградња културе мира и дијалога мора да буде један од примарних циљева образовања, а рад на превенцији насиља свакодневан”, наводи се у саопштењу КОМС-а.

Текс саопштења можете преузети овде

Конференција за новинаре у Панчеву


Председник Извршног одбора Демократске омладине Владимир Кузмановић је, на конферецнији за новинаре у Панчеву, истакао да је управо Демократска омладина организација која је највише забринута за положај младих у Србији.

Према његовим речима 300.000 младих људи између 18 – 30 година нема посао, а то значи да ти млади људи, пролазећи кроз како друштвену, тако и личну транзицију, немају чему да се надају у нашој земљи. Како наводи управо то нас је и довело до чињенице да је највећи миграциони потенцијал међу младима старости од 15 – 24 године.

“Као највећи проблем видимо незапосленост младих која је у овом тренутку на алармантном нивоу. Ови млади људи, када оду у потрази за неким срећнијим тржиштем рада, у најчешећем случају се никада не врате.

Да би се то спречило, потребно је створити услове овде, у Србији, како би млади људи повратили наду и веру и како би остварили своје право на достојанствену младост, а не да се од родитеља одвајају најчешће тек након тридесете године живота.

Поред промене образовне структуре, једини начин да се то деси је повећање тражње на тржишту рада.

То се неће десити тако што ћемо их запослити на изградњи канала до Егејског мора или тако што ће СНС запослити 50.000 својих страначких војника, а 3000 у последња два месеца 2013. године како је навео министар Лазар Крстић или тако што је преко 80 % предузећа у земљи 2013. годину завршило са губицима.

Потребно је отворити простор за стране директне инвестиције, али не на начин да обећате 10 милијарди евра инвестиција годишње, колико је обећао Вучић а да се то претвори у 607 милиона за 2013”, рекао је Кузмановић.

Као други кључни проблем нашег друштва истакао је бруталан удар на слободе медија кроз цензуру која се спроводи од стране СНС.

“Демократска омладина упозорава на опасност оваквог понашања у 21. веку јер оно није карактеристично за земљу коју су прославили сатиричари као сто су Нушић, Домановић или Витезовић.

Укидање Менталног разгибавања, пријављивање сатиричних налога на друштвеним мрежама од стране СНС ботова и мисија Фекетић вређају интелигенцију сваког младог човека.

Док се све то дешавало банка преко које су најбољи студенти примали стипендије, а неки се касније запослили и оставили рачуне у тим банкама се затворила а о томе ни речи у српској јавности”, упозорио је Кузмановић.

Демократска омладина поручује СНС  „Оставите нам интернет“, а њиховим ботовима:

„Оставите се Хрвоја и Јанеза и усавршавајте се јер ће вам Демократска омладина, заједно са Демократском странком, када опет будемо на власти, омогућити да живите достојанствено, без да мрзите по команди.“

УГАСИТИ ТВИТЕР И ФЕЈСБУК


Атмосфера која се у Србији ствара већ годину и по дана, у којој нико не сме да се супротстави политици Владе Србије а да не буде проглашен народним непријатељем, у којој се не сме изговорити ни реч о првом потпредседнику Владе Александру Вучићу уколико није похвална, резултирала је јучерашњом одлуком о забрани емитовања емисије "Ментално разгибавање" управо након најаве да ће се наредна емисија бавити његовом биографијом. 


Демократска омладина поставља питање да ли је Србија поново земља у којој постоје забрањене теме баш као и у време када је Александар Вучић био министар информисања овлашћен да затвара медије. С обзиром на то да је званични разлог забране емитовања лош рејтинг емисије, не би нас изненадило ни да у наредном периоду значајно опадне рејтинг Зорану Кесићу и његовој емисији "24 минута", која се емитује на телевизији Б92. 

Свесни смо и чињенице да текстови попут оних о случају ћерке гувернера која службеним аутом иде на факултет, такође смањују рејтинг, па због тога нестају са портала. Исто тако, упозоравамо познате карикатуристе, који нас својим радом забављају годинама, Сомборца и Коракса да би могли да обрате пажњу на рејтинг листова у којима објављују своје цртеже, да не би и они остали без посла. 

Пошто свакога дана грађани на друштвеним мрежама изражавају своје мишљење које све чешће није у складу са мишљењем које би Влада желела да грађани имају, Демократска омладина тражи да се "политички неподобним грађанима" угасе налози на Facebook-u i Twitter-u. 


КЛУБ ДЕМОКРАТСКЕ ОМЛАДИНЕ НАСТАВЉА АКТИВНУ БРИГУ О МЛАДИМА И У 2014. ГОДИНИ

Демократска Странка


Испред Савета клуба деомкратске омладине Панчево конференцију за новинаре одржали су Немања Попшогоровић - председник, Стефан Јосимов - заменик председника и Станко Пужић - председник Извршног одбора Клуба демократске омладине Панчево. На конференцији су новинарима представљени резултати Клуба демократске омладине у 2013. години као и План рада за 2014. годину.

Клуб Демократске омладине Панчево представља резултате постигнуте у 2013. години, као и планове за 2014. годину.

1. Усвајање програма рада за период 2013-2015. година

КДО Панчево је једина политичка организација која је активну бригу о младима преточила у стратешки документ, који је писан уз сарадњу стручњака. План обухвата десетак области које су млади људи у граду навели као приоритетне. Део ових области смо успели да реализујемо у протеклој години.

2. Стопирање финансирања мерних станица за прећење аерозагађења од стране града

У сарадњи са странком ''Зелени Србије'', организовали смо протесте поводом укидања финансирања мерних станица за праћење аерозагађања, од стране Министарства животне средине. Захваљујући нашим омладиницима скупштина града Панчева је једногласно усвојила одлуку у којој се захтевало да Министарство ово финансирање не укида. Након наших активности, ресорно Министарство је наставило да финансира мерне станице у Панчеву.

3. Традиционални турнир у баскету ''3на3'' и трунири у фудбалу

Организовали смо низ спортских активности, као што су турнири у баскету и фудбалу, на којима је увек био присутан велики борј младих људи, што довољно говори о њиховој свести како према спортским активностима тако и жељом за активизмом.

4. Два представника изабрана у Савет и ИО Демократске омладине

Захваљујући свим досадашњим активностима, Клуб Демократске омладине Панчево добио је представника у сталном саставу Савета Клуба Демократске омладине Србије, који је изабран 20. јула. У наредном периоду наш клуб имаће и представника и Извршном одбору омладине странке на нивоу Србије.

5. Уређење спортских терена у насељима

У протеклој години уредили смо два кошаркашка и један фудбалски терен, док су још два фудбалска терена у процедури. Наиме, набавили смо мреже и уредили смо линије на фудбалском и кошракашком терену у насељу ''Котеж 2'', као и кошаркашки терен на ''Содари''. Иницијатива за уређење фудбалског терена у овом насељу, коју смо поднели у августу месецу, добила је позитиван исход, те су се за ову намену определила средства у буџету за наредну годину. Поднета је и иницијатива за уређење фудбалског терена у насељу ''Тесла''.

6.Укључивање у акције поводом све веће пристуности насиља у друштву

Као омладина Демократске странке у Панчеву подржали смо све акција у граду, које су за циљ имале смањење насиља у нашем друштву.

7. Обележавање годишњице петооктобарских промена

Годишњицу великих петооктобарских демонстрација и промене режима Слободна Милошевића обележили смо заједно са омладинцима из  Либерално демократске партије, Социјалдемократске уније и Нове странке. На на углу улица Војводе Радомира Путника и Живојина Мишића, разговарали смо са пролазницима, углавном млађим људима, о томе шта се у Панчеву променило после 5. октобра. Ово је први пример сарадње омладина политичких партија у Панчеву.

8. Сарадња са организацијама цивилног друштва

Пошто сматрамо да је Панчево лидер у омладинској политици, како у Србији, тако и шире, а томе је највише допринела управо Демократска странка, одлучили смо да организујемо округли сто под називом ''Омладинска политика и невладин сектор у 2014. години''. Циљ нам је да пре свега приближимо НВО сектор и доносиоце одлука. Желимо да чујемо шта су то проблеми који се евентуално јављају у раду ових организација, као и да чујемо предлоге приоритета за буџет за 2014. годину. Мишљења смо да је од изузетне важности да невладин сектор и Клуб Демократске омладине унапреде сарадњу, првенствено због великог броја младих људи које и једни и други окупљају. Желимо да нагласимо да, као омладина Демократске странке, невладине организације видимо као своје партнере у даљем креирању локалне омладинске политике и борби за бољи живот младих у нашем граду.

9. Помоћ азилантима у Србији

Средином децембра организовали смо акцију пркупљања зимске одеће и обуће за азиланте који се тренутно налазе у нашој земљи. Одзив грађана је био на високом нивоу, те смо сакупљену гардеробу предали Комесаријату за избеглице, који је касније предао азилантима.

Демократска омладина отпремила помоћ за азиланте

Демократска Странка
Чланови Демократске омладине у Панчеву окончали су акцију прикупљања обуће и одеће за азиланте који тренутно бораве у Србији. Прикупљену помоћ одвезли су за Београд, у Комесаријат за избеглице, после чега ће бити прослеђена у центре где бораве азиланти.
 

После недељу дана сакупљања, чланови Демократске омладине су данас отпремили прикупљену помоћ за азиланте у Београд. Помоћ су сакупљале и младе демократе, али и грађани.

- Сакупили смо, по мојој процени, један теретни аутомобил, комби пун одеће. Педестак људи је донело по једну кесу и један џак одеће. Овом приликом захваљујемо свим грађанима и нашим члановима који су се одазвали нашем позиву и донели нешто од своје одеће коју више не користе. Убеђен сам да ће мало одеће коју смо одвојили много значити тим људима који су дошли из крајева где је клима другачија. Сведоци смо шта се све дешавало азилантима претходних неколико недеља. Како сам на прошлој конференцији за новинаре рекао, уверен сам да мали број људи мисли да људи нису добродошли у нашу земљу. Надам се да ћемо овом акцијом да променимо ту слику и да ћемо азилантима мало олакшати боравак, рекао је Немања Попшогоровић, председник Омладине ДС-а.Изабрано ново руководство ДОБ-а


Демократска омладина Београда изабрала је у недељу, 8. децембра, ново руководство. На Скупштини ДОБ-а, уз присуство великог броја младих људи, за новог председника омладине ДС Београда изабран је Иван Русковић. 


Уз велику захвалност доскорашњој председници омладинаца београдских демократа Бојани Савић, новоизабрани председник Иван Русковић обећао је да ће са својим тимом у наредне две године одговорно водити Демократску омладину Београд.
"Наса обавеза је да радимо на себи. Морамо да будемо бољи како би Демократска странка била боља.", истакао је Русковић.
Скупштини ДОБ-а присуствовао је велики број гостију, а присутнима су се обратили Живорад Анђелковић, Љубан Панић, Владимир Кузмановић, Јована Јовановић, Душан Петровић и Балша Божовић. Они су подржали нови тим и пожелели им успешан рад.

Демократска омладина предложила Привремено веће Београда за Нобелову награду


Демократска омладина симболично је, дељењем летака грађанима у центру Београда, упутила захтев председнику Републике да Комисији за доделу Нобелове награде предложи чланове Привременог већа Града Београда за лауреате из области економије због "идентификовања неправилности у буџету и спасавања Београда од банкрота". 


Према речима председнице Демократске омладине Јоване Јовановић, "о подвизима четворице чланова и секретара Привременог већа смо се информисали искључиво из медија. Захваљући њиховим изјавама, скромности и спремности да раде без икакве личне користи, Демократска омладина је председнику Николићу, као некоме ко је високо цењен у међународним академским круговима, послала предлог кандидатуре за добитнике Нобелове награде из области економије".

"Ми њима желимо да одамо признање зато што су успели да идентификују неправилности у буџету које нису успеле да уоче нити међународне финансијске институције, нити Фискални савет, нити Државна ревизорска институција. Такође су успели за само седам дана да усвоје ребаланс буџета и у свим медијима да објаве да су спасли Београд од банкрота", објаснила је Јована Јовановић. 

Демократска омладина предложила Привремено веће Београда за Нобелову награду из области економије Према њеним речима, чланови Привременог већа су показали да истовремено са спасавањем Београда од банкрота могу и да га, како каже, спасу од снежних наноса и да пожртвованим радом "очисте снег и пре него што је пао". 

"Ми смо свесни да ће се од сутра за услуге ових чланова већа грабити све светске економске силе и да они зато неће моћи да помогну да се поправе те рупе у буџету Србије од две милијарде евра, као и јавни дуг од 20 милијарди евра, али, ето, ми смо спремни да се зарад светске економије жртвујемо", поручила је председница Демократске омладине. (Према вести агенције Танјуг) 

Предлог кандидатуре са образложењем: 

Номинација за доделу Нобелове награде за економију 

Номиновани: Чланови Привременог органа Града Београда Синиша МалиНебојша Човић,Никола НикодијевићАндреја Младеновић и секретар Горан Весић

Тема: "Практична примена знања и вештина у отклањању претње од банкрота у светским метрополама" 

Образложење: 

Номиновани чланови и секретар Привременог органа су дуго и пажљиво селектовани међу највећим домаћим и страним стручњацима за одговоран посао вођења Београда до наредних избора, који се одржавају након увек ризичног и неизвесног зимског периода. 

Непосредно по избору, чак и пре формалног конституисања, извршили су свеобухватну анализу стања у јавним финансијама града и констатовали озбиљну претњу од банкрота једног од највећих градова у овом делу Европе. Суочени са оваквим изазовом нису се уплашили и одустали, већ су у року од само седам дана усвојили ребаланс буџета и објавили да су спасили Београд од банкрота. 

Овакав приступ отвара ново поглавље у економској историји, у коме се дистанцира од бесциљних теорија и емпиријских истраживања, а у први план стављају поштени и способни људи који без речи прелазе на дела, уоче проблем и реше га без одлагања. 

При томе им се одаје признање што су идентификовали претњу од банкрота коју до сада нико није уочио, укључујући ту међународне финансијске институције које имају сталну сарадњу са Београдом, Фискални савет који прати реализацију локалних буџета, као и Државну ревизорску институцију која је детаљно анализирала билансе Града. 

Посебно истичемо да метод којим је спашен Београд од банкрота не кошта ништа, за разлику од скупих програма фискалне консолидације који предлажу ММФ, Светска банка или ЕУ. Ни један динар неће бити потрошен, ни једно радно место неће бити изгубљено, треба само овим стручњацима пренети сва овлашћења за управљање вишемилионским градом или државом и они у року од само неколико дана решавају проблем по систему "као да га никада није било". 

Захваљујући њима Београђани данас поново имају струју, воду, грејање, јавни превоз, комуналне службе, а радници и пензионери коначно могу да одахну јер ће добити своја месечна примања. 

Доказали су да истовремено могу да решавају и више крупних проблема па је тако по први пут у историји Београда правовремено откривена опасност од снежних наноса који су претили да паралишу град, али је захваљујући пожртвованој акцији четири члана Већа и њиховог секретара снег очишћен пре него што је пао на тло. 

Посебно се истиче скромност ових стручњака, који немају времена да се шетају по телевизијама и хвале својим историјским резултатом, већ настављају неуморно да раде, због чега о њиховим подвизима сазнајемо посредно из неименованих извора Танјуга. 

Сматрамо да ће се доделом Нобелове награде, поред оправдане потврде значаја овог научног и практичног достигнућа, на најбољи начин афирмисати супериоран приступ решавању финансијских проблема, како светских метропола, тако и земаља које годинама не могу да се изборе са економском кризом. 

Свесни смо да ће се, колико сутра, за услуге ових људи грабити водеће светске економије, па више неће моћи да помогну Србији у борби са рупом у буџету која је достигла две милијарде евра и јавним дугом од преко 20 милијарди евра, али смо спремни да се жртвујемо за спас светске економије. 

Демократска омладина доставља овај предлог уз молбу да је проследите Комисији за доделу Нобелове награде у области економије. 

Рок за доставу номинација је почетак фебруара 2014. године и верујемо да ће до тада овлашћени предлагачи препознати вредности економског подвига који је овај експертски тим остварио и сврстати их међу лауреате у области економије, као што су Милтон Фридман, Пол Кругман или Џозеф Штиглиц. 

Стоп насиљу!


Демократска омладина и Општински одбор Демократске странке Чукарица најоштрије осуђују напад на члана Општинског већа Чукарица и некадашњег омладинца 
Ивана Ђурђевића, који је нападнут испред своје куће бејзбол палицом и том приликом нанета му је повреда главе. 

Демократска омладина Чукарице сматра да држава која о насиљу ћути и политика коју Влада води доводе до тога да је безбедност граћана угрожена, да је насиље свакодневница, да се политички противници пребијају, професори по школама малтретирају, а криминалци пуштају на слободу. Ова политика је нашу земљу вратила у деведесете године. 

Србија мора да изгради јаке, стабилне, независне институције које рефлектују европске демократске вредности, владавину права и које могу да обезбеде заштиту сваком грађанину. 

Зато позивамо премијера Ивицу Дачића, првог потпредседника Владе Александра Вучића и председника Републике Србије Томислава Николића да гласно реагују, а надлежне институције да починиоце овог инцидента ухапсе и најоштрије казне. 

Иван Марјановић, председник Демократске омладине Чукарице

Не пада снег да покрије брег, него да враг остави траг!

Демократска Странка
Ових дана сведоци смо наслова у дневној штампи, а који се односе на безбедност председника Републике Србије, господина Томислава Николића.

Забринут за своју безбедност, након одустајања од идеје да прокопа Пионирски парк, он је изразио своје незадовољство због немогућности Министарства унутрашњих послова да у законском року на његовом возилу замени летње пнеуматике зимском опремом за моторна возила.

Овим путем апелујем на надлежно министарство да у најкраћем могућем року предузме напред поменуте радње како би обезбедили безбедност председника Републике, која је, сложићете се, најважнија.

На другом месту је и забрана дискриминације, садржана и у Уставу. Већ крајем октобра месеца, улажемо сва могућа средства да сазнамо какво нас време чека у наредним данима, не бисмо ли што више одложили куповину четири зимска пнеуматика док чекамо почетак новембра да нам „легне“ плата.

Дакле, исти прописи морају важити за све, па и за председника.

Ја још једном молим ресорно министарство да што пре реагује. Ако је проблем у Закону о јавним набавкама, имам питање и за министра задуженог за привреду, господина Радуловића. Шта је бре са тим законом када је направио више проблема него користи?

У међувремену, позивам руске бајкере на челу са другом хирургом да понуде услуге превоза председнику, док још није почела вејавица.

Унапред захвалан,

Владимир Кузмановић

Министар наставља да запошљава страначке активисте СНС


У земљи са одговорном Владом, изјава министарке да један члан те Владе ради против интереса државе била би политички скандал године и изазвала би хитну реакцију. Међутим, још једном се показало готово да нема члана ове Владе који не ради против интереса Србије. 


Након што је Демократска омладина министру спољних послова који се жалио да у свом министарству нема људе са довољним квалификацијама за одговорне послове предала биографије дипломаца из Србије који траже посао, само у једном дану грађане су обрадовале вести о два нова запослења у Министарству. 

Ћерка господина Срђана Шајна, посланика изабраног са листе Српске напредне странке, постала је нови аташе за културу у Бечу, иако је радно искуство стекла као власница угоститељског објекта. Нови вршилац дужности шефа кабинета министра Мркића је постао Владимир Марић чији је отац више од две године био у затвору јер је са бомбом ушао у Председништво у намери да изврши атентат на Бориса Тадића. 

Јавност је упозната само са реткима међу више од 10.000 чланова Српске напредне странке који су без квалификација, знања и икаквих препорука осим чланства у СНС-у добили посао, док Влада планира да наредне године без посла остане 60.000 грађана. 

Демократска омладина апелује на министра, господина Ивана Мркића, да престане да нарушава углед Министарства спољних послова и да институцију која би морала да буде стуб државе престане да излаже подсмеху и срамоти због своје неспособности да пронађе амбасадоре за земље наших најважнијих партнера и партијског запошљавања страначких активиста са сумњивим биографијама. 

Демократска омладина

Међународни дан борбе против насиља над женама


Насиље над женама је феномен који захтева систематски ангажман целог друштва, јер је у основи кршење основних људских права. Потребно је радити на већој равноправности жена у друштву, и њиховом оснаживању, јер насиље над женама није приватни проблем који треба да остане у оквиру породице. Жене су без обзира на националност, веру, узраст, и статус изложене разним облицима физичког, сексуалног, психИчког и економског насиља.
У области законодавства, Србија је учинила доста доношењем измена кривичног законика, породичног,као и закона о забрани дискриминације и равноправности полова, па је тако насиље у породици постало кривично дело! Жене жртве насиља немају ефикасну подршку система, а често су и саме жртве из страха или сматрају то понижењем и срамотом,па не желе да свој проблем поделе. Имајући у виду чињеницу да број забелезених слуцајева насиља у породици расте из године у годину И то за по око 700 случајева годисње, И да је тај број у 2012. Години 9325, а да су у 80 % случајева жртве управо жене, обавезни смо да искористимо сваку прилику да овакве ствари осудимо. 


Наша земља се ове седмице заједно са 6 земаља региона укључила у регионалну кампању, ''ПОТПИСУЈЕМ'', посвећеној ратификацији и пуној примени Конвенције Савета Европе о спречавању насиља према женама и у породици. Конвенција Савета Европе, доноси значајне новине у заштити жртве и односу према извршиоцу насиља. Конвенција предвиђа да надлежни органи обаве процену ризика од смртног исхода, тешког повређивања и понављања насиља и да полиција на лицу места има листу са питањима, која ће проценити колико је ситуација озбиљна и да ли жртву треба склонити.


Демократска омладина је као и годинама уназад обелезила овај датум. Активисти омладине су на иницијативу женске омладинске мреже, акцијама у десетини градова Србије заузели јасан став да су против ове врсте насиља!
Својим порукама позвали су остале градјане да не окрећу главу пред овим проблемом већ да буду храбри, да се суоце са њим И да помогну жртвама!


СТОП НАСИЉУ, ЈЕР НАСИЉЕ НИЈЕ ЉУДСКО!


СТОП НАСИЉУ-ПОКАЖИ ЕМОЦИЈЕ!


СТОП НАСИЉУ, ЈЕР ЉУБАВ НЕ БОЛИ! 


ЖЕНА СИ, ЧОВЕК СИ, МОЖЕШ СВЕ, ПРИЈАВИ НАСИЉЕ!


НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ ЈЕ КРИВИЧНО ДЕЛО, ПРИЈАВИ ГА! 

САМО НЕНАСИЛНА ПОРОДИЦА ЈЕ ЗДРАВА ПОРОДИЦА! 

Женска омладинска мрежа

Омладина ДС подсетила министра да не морају да се запошљавају само партијски кадрови


Својим кадровима Српска напредна странка разара ову земљу дуже од годину и по дана. Због тога је Демократска омладина одлучила да помогне министру спољних послова, господину Мркићу, чије је Министарство у последњих годину дана запослило више десетина људи без икаквог конкурса. 


"Окупили смо се како бисмо подсетили министра да не морају да се запошљавају само партијски чланови. Са нама су дипломирани студенти Факултета политичких наука, Економског, Правног, Филолошког и Филозофског факултета. Дошли смо да предамо њихове радне биографије у нади да ће се међу њима можда пронаћи неко ко одговара радном месту. Ако не у Министарству, пошто у биографијама нема страначких књижица, сумњивих диплома и голишавих слика, онда барем на ископавању канала до Солуна. То је једина перспектива коју ова власт нуди младим образованим људима у Србији", изјавила је председница Демократске омладине Јована Јовановић након акције Демократске омладине испред Министарства спољних послова Србије. 

КДО Суботица обележио Међународни дан толеранције.


Клуб Демократске омладине Суботица је 16. новембра обележио Међународни дан толеранције.


У склопу ове акције омладинци су позивали грађане да на штанду Демократске странке одговоре на питање шта за њих представља толеранција, тако да њихова порука буде видљива и осталим суграђанима.

Циљ ове акције је био подсетити наше суграђане колики је значај толеранције у развоју модерног демократског друштва