Млади у отвореном писму председници парламента: Угрожени принципи демократије

- A +
Потпредседница младих Демократске странке Слађана Малетић у обраћању испред Дома Народне скупштине Републике Србије (Фото сервис ДС) Београд, 15. септембра 2014. 

Делегација младих Демократске странке и Нове странке предала је отворено писмо председници Скупштине Србије Маји Гојковић поводом Међународног дана демократије, у коме истичу да се у српском парламенту крше узвишени принципи и начела тог начина политичког владања. 

Потпредседница младих Демократске странке Слађана Малетић је рекла да би Међународни дан демократије требало да подсети на важне принципе демократије којих би свако савремено демократско друштво требало да се придржава и да, нажалост, у последње две године пракса и атмосфера у Скупшини Србије није таква. 

Опозиционим посланицима се гуши слобода говора и одузима реч, не санкционишу се увреде изнете на њихов рачун, рекла је Малетић, истичући да младе посебно брине што се закони који су за њих посебно битни, попут закона који се тичу рада и образовања, доносе по хитном поступку и без јавне расправе. 

Она је додала да млади Демократске странке и Нове странке у писму желе да подсете да Скупштина Србије мора да буде тело које је гарант демократије, а не пропагандно тело странке којој председница парламента у овом тренутку припада. 

Делегација младих Демократске странке и Нове странке у обраћању медијима испред Дома Народне скупштине Републике Србије (Фото сервис ДС) Председница Форума младих Нове странке Катарина Прелићје оценила да је бахатим кажњавањем посланика, без основа за тако нешто, одузимањем речи, непоштовањем правилника и доношењем важних закона по хитном поступку, владајућа гарнитура показала на који начин ће се и даље одвијати рад Скупштине и како они виде демократију у Србији. 

Подмладак две странке истиче да млади људи у Србији заслужују да живе у држави која је окренута миру, дијалогу, толеранцији, људским правима, социјалној и политичкој стабиности и да први корак мора да крене из Дома Народне скупштине. 

(Извор: ФоНет) 

Председници Народне скупштине Републике Србије Маји Гојковић 

ОТВОРЕНО ПИСМО 

Поштована, 

Међународни дан демократије је један од важних датума који нас подсећа на узвишена начела којих треба да се придржава свако демократско друштво, али и опомиње када се принципи демократије у неком друштву крше. Важност младих у процесима политичког одлучивања је препозната, и овогодишњи Међународни дан демократије је посвећен омладини и њеном политичком ангажовању. 

Нажалост, у последње две године се атмосфера у Народној скупштини коси са свим принципима савремене демократије. Гушење слободе говора, одузимање речи, непоштовање посланика који нису у владајућој већини, самовољно одређивање казни опозиционим народним посланицима и несанкционисање увреда упућених њима говори о недемократској пракси у Народној Скупштини — телу које би морало да буде дом демократије. 

Оно што још више забрињава је настала пракса да се готово сви закони доносе по хитном поступку. Доношење по хитном поступку тако важних закона као што су они који се тичу рада, образовања, државне управе и приватизације, као и недостатак јавне расправе о њима додатно доприноси недемократичности највишег законодавног тела. 

Сваки народни посланик је изабрани представник народа и, био он у владајућој већини или не, има право да изнесе своје ставове и равноправно учествује у раду Народне скупштине заступајући грађане који су му дали глас. Подсећамо Вас да је главни задатак Народне скупштине контрола Владе Републике Србије, а не пуко изгласавање закона који стижу из Владе без икакве претходне расправе о њима. 

Као председница Народне скупштине директно сте одговорни за овакву атмосферу и чињеницу да је институција мора да буде гарант демократије постала пропагандно средство странке којој припадате. Ове, последње странке. Рад Народне скупштине је урушен управо Вашим неодговорним понашањем и селективном толеранцијом. 

Млади људи ове земље заслужују да живе у држави која је окренута миру, дијалогу, толеранцији, људским правима и социјалној и политичкој стабилности. Први корак мора да пође из Дома Народне скупштине. 

Демократска омладина, Форум младих Нове странке