Вести

Међународни дан младих

Демократска Странка
Данас је међународни дан младих. У Србији и региону га обележавамо високим степеном незапослености младих, незадовољством и осећањем неизвесне будућности. У нашем региону делимо тескобно време и проблеме. 

Демократска омладина позива све политичке организације, НГО сектор, као и све заинтересоване појединце и појединке на генерацијски дијалог о тим проблемима. Млади спремни да наше различитости оставимо по страни, а старији спремни да данас реше проблеме који неће оптерећивати све нас у будућности.

Желимо младе равноправно у дијалогу са свим доносиоцима одлука.
За останак младих у Србији и региону треба нам владавина права и држава која је спремна да уочи наше проблеме и да их решава, заједно са нама. Само такав приступ проблему дугорочно решава данашње невоље младих.

Ако наши родитељи нису успели да нам обезбеде боље услове живота - имамо обавезу да заједно с њима то обезбедимо нашој деци. Од младих - за младе.

Састанак клубова Демократске омладине из Срема


У просторијама Демократске странке у Руми одржан је састанак представника клубова Демократске омладине из Ирига, Руме, Сремске Митровице и Инђије на ком је договорена заједничка сарадња око организовања митинга омладине, са поруком Влади Републике да хитно предузме мере против страначког запошљавања, да спречи одлив мозгова и најбољих стручњака и студената из наше земље и наравно промовисање активизма и укључивања младих у политику. За почетак биће организован низ састанака омладине општинских одбора из Срема, а тачан датум организовања митинга омладине биће накнадно објављен.

Формиран Клуб Демократске омладине у Нишу!На конститутивној седници скупштине КДО Ниш одржаној 5. маја у просторијама Демократске Странке у Нишу изабран  је председник КДО Ниш Милош Нешић и 13 чланова сталног састава савета КДО.


Демократска омладина се јавља поново, онда када је, као некада давно, активизам најмлађих био неопходан да би се лоше ствари промениле и зауставило даље пропадање како града тако и државе.

Свесни одговорности и грађанске дужности, потребе за активизмом и интелектуалном грађанском непослушносћу у време када се још једном намећу погрешне вредности и тотална декаденција друштва, деградирање моралних и интелектуалних вредности, ту смо да дамо све од себе као будућност странке и нашег града, јер на нама све остаје, а град заслужује много боље!

Пратите нас, будите са нама, придружите нам се и помозите нам да заједно направимо боље сутра за све нас и за наш град! Врата Демократске Странке Ниш и Демократске омладине су Вам увек отворена!

Коме Пак пакује?


Биро Демократске омладине за рутинску детекцију непријатеља режима упозорава на деловање извесне Станиславе Пак, која се представља као саветница Председника Републике, а заправо опасно угрожава стубове режима.

Наводно полемишући са министарком за обећања, интервјуе и умотавање у црвену тканину Зораном Михајловић, госпођа Пак је заправо изнела опасне жаоке на рачун свог послодавца, мастера Томислава Николића.

Изјава Станиславе Пак да „кад лошем човеку даш власт коју није заслужио или освојио, он прво убија оца” недвосмислено је уперена на Томислава Николића и његов однос према политичком оцу - Војиславу Шешељу. Госпођа Пак није се зауставила само на томе. Она се осврнула на неке изјаве председника Николића на рачун др Шешеља и рекла јасно и гласно: „критиковати човека који ти је дао шансу, то није спојиво са српским моралом.”

Наводно полемишући с министарком Михајловић, Пак је истакла и питање спорних диплома мастера Николића. То се лепо види из њене реченице: „свакодневна промоција у медијима није надоместила незнање у области коју је требало да води.”

Субверзивна активност госпође Пак није стала само на јасним алузијама на Томислава Николића. Она се - што је забрањено у Србији - критички осврнула чак и на самог Александра Вучића тако што је изјавила: „ако би Председник хвалио све што се догађа у земљи, грађани би посумњали у његову искреност.” То је више него јасна алузија на Премијеров обичај да хвали своје непостојеће резултате, што грађане доводи у сумњу у његову искреност.

Надамо се да ће режим брзо и одлучно раскринкати деловање госпође Пак и обезбедити чврсто и монолитно дување свих представника режима. У исту тикву.

                                                                                                                                         Демократкса омладина

Демократска омладина потписала Декларацију поводом Дана људских права

Демократска омладинаБеоград, 10. децембра 2014. 

Поводом Дана људских права, Демократска омладина потписала је декларацију на предлог Иницијативе младих за људска права. 

Демократска омладина одувек је активно радила на повећању свести о људским правима и слободама, и пружала подршку маргинализованим и дискриминсаним друштвеним групама и појединцима, истакао је портпарол Демократске омладине Марко Томић

Демократска омладина

Демократска омладина Панчева: Чланови жирија да поднесу оставке!


Због скандала око Новембарских награда, како је оценила, Демократска омладина је данас пред новинарима затражила да чланови жирија поднесу оставке. Предлажу да убудуће у жирију буду стручњаци, а не страначки људи. Уз честитке појединцима који су награду добили, млади Демократске странке упутили су и апел свима да смире страсти да би се углед Новембарских награда сачувао, како су рекли. 

Због скандалозне ситуације у коју су довели доделу Новембарских награда Клуб Демократске омладине затражио је од садашњег жирија да поднесе оставку. Потпредседник Клуба Демократске омладине Стефан Јосимов изнео је и став да комисију морају да чине људи из струке, а не они који су ту по политичкој линији.

- Сматрамо да је скандалозно да дођемо у ситуацију да се деградира једна од награда која се додељује поводом 8. новембра, Дана Града, када обележавамо ослобођење нашег Града у Првом светском рату. Не смемо да покажемо да смо неозбиљан град, јер ми то свакако нисмо, што многе друге ствари говоре. Не смемо да дозволимо да се овакве ствари дешавају, да градоначелник каже да неке награде неће доделити. Имамо много заслужних грађана који треба да добију награде, као што су и неки појединци ове године добили Новембарску награду. Желимо да апелујемо да се страсти мало смире, да се ова одлука свакако преиспита. Не смемо да дозволимо да се Новембарска награда деградира. Апелујемо на градоначелника и на све остале чиниоце да се договоре и да се промени и сама Комисија, коју ће убудуће чинити људи који су из струке и која ће једноставно на најкредибилнији могући начин бирати најбоље међу нама, изјавио је Стефан Јосимов, потпредседник Демократске омладине.

Демократска омладина позвала је све младе појединце и омладинска удружења грађана да им се до 6. новембра јаве како би поводом Дана Града биле симболично уручене захвалнице свима који су допринели промовисању Панчева, а посебно младих Панчеваца.

 

Демократска омладина против дискриминације


Демократска омладина организовала је данас акцију на Тргу Републике којом је желела да подсети грађане на основне социјалдемократске вредности, а то су:


Слобода - мишљења, говора, окупљања
Солидарност - са онима чија су права угрожена
Равноправност - свих нас без обзира на боју коже, на то за који клуб навијамо и кога волимо
Једнакост -‎ једнака права која су нам и загарантована уставом и законом

Народна посланица и Председница Демократске омладине, Јована Јовановић, поручила је том приликом онима који воде земљу да им задатак није да управљају животима грађана већ да омогуће да се права свих поштују све док она не угрожавају права других, и додала да узмицање пред насиљем за последицу има само пораст насиља, дискриминације и нетолеранције.

Млади у отвореном писму председници парламента: Угрожени принципи демократије

Потпредседница младих Демократске странке Слађана Малетић у обраћању испред Дома Народне скупштине Републике Србије (Фото сервис ДС) Београд, 15. септембра 2014. 

Делегација младих Демократске странке и Нове странке предала је отворено писмо председници Скупштине Србије Маји Гојковић поводом Међународног дана демократије, у коме истичу да се у српском парламенту крше узвишени принципи и начела тог начина политичког владања. 

Потпредседница младих Демократске странке Слађана Малетић је рекла да би Међународни дан демократије требало да подсети на важне принципе демократије којих би свако савремено демократско друштво требало да се придржава и да, нажалост, у последње две године пракса и атмосфера у Скупшини Србије није таква. 

Опозиционим посланицима се гуши слобода говора и одузима реч, не санкционишу се увреде изнете на њихов рачун, рекла је Малетић, истичући да младе посебно брине што се закони који су за њих посебно битни, попут закона који се тичу рада и образовања, доносе по хитном поступку и без јавне расправе. 

Она је додала да млади Демократске странке и Нове странке у писму желе да подсете да Скупштина Србије мора да буде тело које је гарант демократије, а не пропагандно тело странке којој председница парламента у овом тренутку припада. 

Делегација младих Демократске странке и Нове странке у обраћању медијима испред Дома Народне скупштине Републике Србије (Фото сервис ДС) Председница Форума младих Нове странке Катарина Прелићје оценила да је бахатим кажњавањем посланика, без основа за тако нешто, одузимањем речи, непоштовањем правилника и доношењем важних закона по хитном поступку, владајућа гарнитура показала на који начин ће се и даље одвијати рад Скупштине и како они виде демократију у Србији. 

Подмладак две странке истиче да млади људи у Србији заслужују да живе у држави која је окренута миру, дијалогу, толеранцији, људским правима, социјалној и политичкој стабиности и да први корак мора да крене из Дома Народне скупштине. 

(Извор: ФоНет) 

Председници Народне скупштине Републике Србије Маји Гојковић 

ОТВОРЕНО ПИСМО 

Поштована, 

Међународни дан демократије је један од важних датума који нас подсећа на узвишена начела којих треба да се придржава свако демократско друштво, али и опомиње када се принципи демократије у неком друштву крше. Важност младих у процесима политичког одлучивања је препозната, и овогодишњи Међународни дан демократије је посвећен омладини и њеном политичком ангажовању. 

Нажалост, у последње две године се атмосфера у Народној скупштини коси са свим принципима савремене демократије. Гушење слободе говора, одузимање речи, непоштовање посланика који нису у владајућој већини, самовољно одређивање казни опозиционим народним посланицима и несанкционисање увреда упућених њима говори о недемократској пракси у Народној Скупштини — телу које би морало да буде дом демократије. 

Оно што још више забрињава је настала пракса да се готово сви закони доносе по хитном поступку. Доношење по хитном поступку тако важних закона као што су они који се тичу рада, образовања, државне управе и приватизације, као и недостатак јавне расправе о њима додатно доприноси недемократичности највишег законодавног тела. 

Сваки народни посланик је изабрани представник народа и, био он у владајућој већини или не, има право да изнесе своје ставове и равноправно учествује у раду Народне скупштине заступајући грађане који су му дали глас. Подсећамо Вас да је главни задатак Народне скупштине контрола Владе Републике Србије, а не пуко изгласавање закона који стижу из Владе без икакве претходне расправе о њима. 

Као председница Народне скупштине директно сте одговорни за овакву атмосферу и чињеницу да је институција мора да буде гарант демократије постала пропагандно средство странке којој припадате. Ове, последње странке. Рад Народне скупштине је урушен управо Вашим неодговорним понашањем и селективном толеранцијом. 

Млади људи ове земље заслужују да живе у држави која је окренута миру, дијалогу, толеранцији, људским правима и социјалној и политичкој стабилности. Први корак мора да пође из Дома Народне скупштине. 

Демократска омладина, Форум младих Нове странке 

Демократска омладина: Власт прво штеди на младима и најугроженијима

Акције Демократске омладине поводом Дана младих (Фото сервис ДС) Београд, 12. августа 2014.

Демократска омладина је, поводом Дана младих, у више градова по целој Србији разговарала са својим вршњацима и суграђанима о тренутној ситуацији и положају младих људи у Србији. Са жаљењем можемо констатовати да поново имамо ситуацију да најстручнији људи одлазе из земље када им се овде не нуди никаква перспектива и шаље им се порука да се са купљеном или сумњиво стеченом дипломом и докторатом може постати председник државе, министар полиције или градоначелник главног града.

На несрећу свих нас, уз купљено звање не може се купити и знање и онда последице незнања сви трпимо. Само у Србији најодговорнији за поштовање закона није објаснио јавности да ли је закон прекршио и да ли је плагијатор, фалсификатор и да ли се лажно представља. Само у Србији "мастер" председник не разуме да је лично изабран на функцију, да Србија није монархија и да не постоје функције "председникова супруга", "председникова ташта, син, синовац" и остала ближа и даља родбина са префиксом "председников".

Акције Демократске омладине поводом Дана младих (Фото сервис ДС) Да ли је Београду био неопходан градоначелник са "докторатом" да се укине помоћ трудницама и породиљама, прекине финансирање вантелесне оплодње, укине стипендирање најбољих ђака и студената, угаси Канцеларија за младе, обустави финансирање свратишта, драстично смањи буџет за културу...

Апелујемо на власт у Србији да млади и најугроженији морају увек бити на врху, а не на дну листе приоритета. Да се за њихове потребе морају наћи средства, а не да буду први на којима ће се штедети.

Демократска омладина

Демократска омладина: Влада и Парламент глува соба која се води искључиво својим интересима

Акција Демократске омладине испред Министарства рада, поводом измена Закона о раду (Фото сервис ДС)Београд, 17. јула 2014. 

Демократска омладина организовала је испред Министарства рада перформанс којим је упозорила да су Влада и Парламент, због владајуће већине, постали глува соба која се води искључиво својим интересима и не чују интересе трудница, породиља, радника и младих. Последњи у низу производа из те глуве собе јесте и Закон о раду који је данас на дневном реду Скупштине Србије. 

Народна посланица и председница Демократске омладине Јована Јовановић истакла је да је Влади Републике Србије и владајућој већини у Скупштини лакше да се праве глуви када немају решења за оживљавање привреде, у ситуацији у којој су инвестиције три пута мање, буџетски дефицит све већи, а истовремено су европски шампиони у задуживању. 

Народна посланица Демократске странке и председница Демократске омладине Јована Јовановић у обраћању медијима испред Министарства рада (Фото сервис ДС) "Уколико измене Закона о раду не прати и измена Закона о образовању, уколико се не изврши усклађивање стечених диплома са потребама на тржишту рада, од младих ће направити јефтину радну снагу која ће моћи да направи производ али тај исти производ неће моћи да купи", нагласила је Јована Јовановић. 

Демократска омладина упозорава да у земљи у којој је 50 одсто младих незапослено и у којој се на први посао чека и по десет година, доношење овог Закона о раду, којим ће се омогућити лакша отпуштања и смањење плата, допринеће томе да велики број од 200.000 младих незапослених оде из земље. 

Демократска омладина